Blogs

13 december 2019

Goed doseren kun je leren

Doseerapparaten voor drinkwatertoevoegingen; haast elke varkenshouder heeft er wel 1 of meerdere geïnstalleerd. Maar de frequentie van gebruik verschilt sterk en ook de gebruikerservaringen zijn zeer wisselend.

De voordelen van drinkwatertoevoegingen zijn er zonder meer. Het is de manier om snel en gericht een toevoeging te verstrekken, precies bij die afdeling, die het nodig heeft. Daarnaast blijven zieke dieren langer drinken dan vreten. Dit is het grote voordeel van medicatie via het water t.o.v. voermedicatie.
De reductie van het antibiotica-gebruik in de afgelopen jaren heeft er overigens toe geleid dat doseerapparaten steeds meer voor andere toepassingen dan medicatie ingezet worden. Actueel zijn  zuurdosering i.v.m. salmonella-aanpak, drinkwatervaccinatie tegen PIA en ontworming via het drinkwater.

Maar om drinkwatertoevoegingen tot een succes te maken moet wel eerst de basis goed zijn. In een drinksysteem vervuild door ijzer, mangaan, medicijnresten of biofilm is er vooral een averechts effect  te verwachten. De toevoeging wordt dan door de vervuiling geïnactiveerd en de kans op extra neerslag, verstoppingen, smaakafwijkingen en een verminderde wateropname neemt razendsnel toe.  Mijn tip: door het drinksysteem in de afdeling onder hoge druk te spoelen en het spoelwater in een witte emmer op te vangen, krijg je snel een idee of het systeem daadwerkelijk schoon is.

Bij gebruik van doseerapparaten is de correcte berekening van de vooroplossing de eigen verantwoordelijkheid. Inzicht in het waterverbruik en het gewicht van de varkens is hierbij de eerste vereiste. Diverse leveranciers van drinkwatertoevoegingen hebben rekentools of apps. Gebruik ze, want het helpt om rekenfouten en een tegenvallend effect van de toevoeging te voorkomen.
Verder verschillen de aanbevelingen omtrent temperatuur en pH van de vooroplossing per product sterk. Het is belangrijk om hier steeds even aandacht aan te schenken en te kiezen voor producten met goede oplosbaarheidseigenschappen.
Bij een doseerapparaat hoort ook de juiste randapparatuur zoals een afgesloten doseervat met schaalverdeling, digitale watermeter, pH-meter, maatbeker en weegschaal. Een kleine investering hierin helpt je om stukken nauwkeuriger te werken zonder dat het je extra tijd kost.

En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: spoelen en reinigen volgens een vaste frequentie maakt of breekt het succes van je drinkwatertoevoegingen. Visuele controle van het spoelwater voor en na de toevoeging zorgt er voor dat je niet “verrast” wordt door een vuil systeem. Drinkwatertoevoegingen hebben hun voordelen, maar vragen ook om extra aandacht. Dit maakt het verschil tussen de ene groep die er nooit meer aan willen beginnen en de andere groep, die er fervent voorstander van is.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Een vak apart
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer