Blogs

1 juli 2016

Een vak apart

Binnen mijn werk als wateradviseur in de veehouderij hoor ik veehouders vaak zeggen dat drinkwater zo belangrijk is.  En gelijk hebben ze…  Een goede kwaliteit, maar ook een correcte beschikbaarheid van het drinkwater heeft ongekend veel invloed op de diergezondheid en technische resultaten.

Een paar voorbeelden:
Bij zeugen is genoeg wateropname in dracht nodig voor een goede uitscheiding van afvalstoffen, een goede ontwikkeling van de vrucht en een mooi geboortegewicht. Bij groepshuisvesting merken we maar al te vaak dat de wateropname te beperkt is. Eén simpele watermeter geeft dan veel inzicht.

De kwaliteit van bronwater wordt op de meeste bedrijven 1 x per jaar onderzocht. Maar in de tussentijd kan er veel veranderen aan de waterkwaliteit door bijvoorbeeld een storing aan de waterzuiveringsinstallatie. Met een eigen test-set voor waterkwaliteit  en maandelijkse controle van geur, kleur en smaak zijn veel problemen te voorkomen. Onderneem altijd actie bij afwijkingen op dit vlak, zelfs als het water aan de normwaarden voldoet!

De advies-nippelopbrengst is in de zeugenstal, kraamstal, bij de biggen en de vleesvarkens steeds weer anders. Het correct inregelen hiervan bij alle diergroepen is vaak 1 van de grootste water-uitdagingen op een varkensbedrijf. Een te lage nippelopbrengst zorgt immers voor onvoldoende wateropname en heeft direct invloed op voeropname, groei en melkgift. Te veel water of druk daarentegen leidt tot onrustig drinkgedrag, vermorsing en mogelijk achteruitgang van de voerkwaliteit. Een juiste drukverdeling, gebruik van dezelfde type nippels en nippelstanden is hier het devies.

Water: het is een vak apart. Niet alleen zeggen dat het belangrijk is, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen om problemen voor te zijn, is de grootste uitdaging. Dit kan door dagelijkse controle van het verloop van de wateropname. Zo ben je in een vroeg stadium attent op een ziekte of lekkage.  Daarnaast is het advies om het systeem in elke stal minimaal elke 2 weken onder hoge druk te spoelen. Beoordeel het water dan direct op geur, kleur en smaak. En wees dan ook direct alert op de nippelopbrengsten bij alle diergroepen. Meet deze m.b.v. een maatbeker bij nippels verspreid over de stal en vergelijk de opbrengst met de normwaarden.

Zo is er met gezond “boerenverstand”  al veel te winnen. En zijn er toch te veel vragen over bronwater, aanleg van het drinksysteem, inzet van drinkwatertoevoegingen of reiniging? Dan is er genoeg kennis van specialisten om op terug te vallen. In de toekomst zullen we er nog regelmatig een blog aan wijden.

Zo is er met gezond “boerenverstand”  al veel te winnen. Maar… vreemde ogen dwingen. Dus zijn er toch te veel vragen over bronwater, aanleg van het drinksysteem, inzet van drinkwatertoevoegingen of reiniging? Dan zetten we graag de water-knelpunten op een rij met steeds een passende oplossing. In de toekomst zullen we er nog regelmatig een blog aan wijden.

< Terug naar overzicht
Interessante informatie gevonden? Deel het met je netwerk:

Overige berichten

Kwaliteit vanaf de bron
Bijzonder dat het zo gewoon is.
Uurtje uittrekken voor drinkwater-controle
Alert blijven op watertekort
Goed doseren kun je leren
Verbeteren en uniek zijn
Zomer benutten voor bewustwording
Water geen punt op het brijbedrijf?
Topsectoren
Verfrissende waterideeën opdoen
De waterklus klaren
Verdienen met Hollandse Kwaliteit
De zwemles-methode is zo gek nog niet
Allemaal watermanager
“Wonder-apparaat”
Spenen, insemineren en water controleren!
Top 3 van water-missers
Water voor varkens zelf gaan drinken
Meten = weten
Uitdagingen genoeg in drinkwaterland
Gaan voor lage kosten of hoge zekerheid
Voordeelactie vatenpompen

Profiteer van de aantrekkelijke introductiekorting op onze veilige vatenpompen bij afname van uw (periodieke) watermonsters. Meer over de actie...

Eenvoudige en snelle bescherming met legionella veilige T-Safe® douches

Nieuw in het pakket: legionellaveilige T-Safe® douches: een eenvoudige en snelle, beschermende oplossing. Zo ga je met een gerust gevoel onder de douche. Lees meer... 

Twitter
@ · 1 januari
Lees meer